Wereld te winnen in Den Haag qua duurzaamheid

27 August 2020, 13:07 uur
Bouw & Wonen
mainImage

Er is in Den Haag nog een wereld te winnen wat betreft de duurzaamheid. Dat blijkt uit de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten die energiebedrijf Vattenfall donderdag publiceerde.

Doel van de index is inzichtelijk te maken hoe huishoudens duurzaamheid toepassen in en om het huis. Het energiebedrijf stelt de index samen op basis van de meest recente data van Rijkswaterstaat, het Centraal Bureau voor de Statistiek en Cobra Groeninzicht.

In de index wordt per gemeente gekeken naar het aantal zonnepanelen, het aantal ISDE subsidieaanvragen en de mate van verstening van tuinen. 

Wat betreft het aantal zonnepanelen komt Den Haag er met 2,7 procent van alle huishoudens wat karig af vergeleken met veel andere gebieden in Nederland. Maar, zo geeft de index ook aan als mogelijke oorzaak, 'de relatief grote mate van hoogbouw is mogelijk een verklaring voor deze bevinding. Ook is er in veel steden sprake van een rijksbeschermd stadsgezicht. Voor het plaatsen van zonnepanelen is dan vaak een omgevingsvergunning nodig'. Ook Amsterdam en Rotterdam scoren met 2 procent laag op deze index.

Wat betreft de zogeheten Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), een tegemoetkoming voor huishoudens die willen investeren in duurzame energie, scoort de Hofstad met 12,3 aanvragen per 10.000 huishoudens redelijk in vergelijk met andere grote steden als Rotterdam (8,2), Amsterdam (7,8) en Utrecht (12,1), maar wel veel minder dat het landelijk gemiddelde van 50,9. 

Ook qua verstening doet de stad het redelijk met 31,1 procent van de tuinen, maar dat is wel onder het landelijke gemiddeld van 36,7. Volgens de onderzoekers is verstening van tuinen belangrijk omdat die niet bijdraagt aan een klimaatbestendige en duurzame omgeving binnen de gemeente. "Meer groen verbetert het milieu, zorgt voor schonere lucht, werkt goede waterberging in de hand, dempt geluidshinder en verkoelt bij warmte. Ook vinden dieren beschutting en voedsel in een groene tuin", zo melden de onderzoekers.